Labels

Friday, January 6, 2012

Pengalaman bersalin anak sulong ku

Finally aku telah berjaya melahirkan seorang lagi hamba ALLAH...Alhamdulillah...so nak cerita skit pengalaman aku pada saat terindah itu..Semoga pengalaman aku ni boleh di jadi kan info kepada semua kaum wanita mahupun suami yang bakal menimang cahaya mata terutamanye anak sulong macam aku ni.

Due date aku di jangka 20 May 2011..Pada hari rabu, 18 May 2011 waktu tengahari perut dah mula sakit-sakit macam kontrasi tapi tak menjangka la yang tu sakit tanda nak bersalin sebab aku ni memang suka sakit perut..banyak angin..tapi sakitnya tu macam berulang ulang dalam 1 ke 2 jam sekali....kebetulan husband cuti aritu....bagitau die tapi die pun wat tak kisah je sbb ingatkan sakit perut biasa...

Bila petang tu dah tak rasa sakit perut...masa nak mandi petang tu la tengok kat seluar dalam ada lendir merah- merah tapi tak merah sangat la...hati dah berdebar masa tu tp sakit perut dah berhenti...terus bagitau husband, husband pun tak tau nak buat ape...relax dulu....pastu terus tepon akak aku tanya kat die..die kate mungkin betul tu tanda nak bersalin, jadi kena sentiasa waspada...Pastikan skala kontrasi sbb takut takut cume sakit perut biase.

Lepas magrib aku & husband sempat lagi pegi ngeteh/makan kat luar dulu untuk tenaga kalau nak bersalin nanti...then sempat lagi pegi ke JUSCO cari topi baby sbb aritu terlupa nak beli..tapi masa kat JUSCO tu macam rase dah tak larat nak berjalan, rasa badan macam berat je.

Balik je rumah terus sembahyang isyak & hajat mintak di permudahkan segalanya...pastu sempat tengok tv...Masa tu la kontrasi datang balik..dalam stengah jam sekali..tapi aku masih tak yakin lagi nak bersalin masa tu...lepas tu makin cepat dalam 15 minit sekali...masa tu da pukul 11 malam, tak sedap hati...nak pegi hospital ke tak? sbb malas la kalau lame lame duk wad tu...

Pastu amik keputusan tunggu sampai kul 12 malam...tungu punye tunggu nampaknya memang btul2 nak bersalin ...terus amik barang2 yang dah pepare awal awal aritu terus g hospital...sampai hospital dah pukul 12 lebih, terus g kaunter bersalin cakap da kuar tanda nak bersalin...so nurse pun suruh masuk bilik rawatan untuk cek bukaan..terkejut pun ade..ingatkan macam mane nak cek bukaan tu...aduh rupe2nya kena seluk...Tuhan je yg tau...degupan jantung baby pun di cek dlm stengah jam la....pastu doktor kata da boleh masud wad sbb bukaan dah 3cm..alhamdulillah dapat masuk wad 1st class, selesa skit..

Masa masud wad tu dah pukul 2 pagi...husband tak di bagi menunggu dlm wad...mula2 husband kate nak balik rumah esok pagi datang balik tp aku suruh jgak tunggu kat hospital...so my husband pun tdo la kat dlm kereta...

Masa kat wad tu kontrasi semakin kerap dalam 10 min sekali dan semakin sakit...bagitau nurse cakap perut semakin sakit, nurse suruh g cek dengan doktor kat bilik rawatan...bila jumpa doktor die pun cek lagi bukaan...so kena la seluk lagi.. dah la doktor laki india...aku pun buang la segala rasa malu sbb da sakit sangat..bila cek bukaan dah 6cm...cepatnya..so doktor kate da boleh pecahkan air ketuban... nak pecahkan air tu kena seluk lagi & doktor suruh aku batuk, barulah pecah air ketuban..hangat rasanya..

Lepas tu nurse terus bawak aku ke bilik bersalin...sebelum tu kena bawak baju baby, pampers & selimut...tepon husband suruh naik ke bilik bersalin...masa tu dah pukul 4.30 pagi... masa kat bilik bersalin nurse buka semua kain & suruh relax dulu...kena masuk air pulak...yang aku pelik nurse xbagi aku minum air selusuh sedangkan org kate air selusuh tu kena minum untuk senang bersalin...rupe2nya air selusuh tu hanya lah untuk menguatkan kontrasi supaya kita cepat bersalin tapi yang bahayanya ditakuti kontrasi da semakin kuat tapi bukaan lambat pulak...tu yang terasa sakit yang teramat...

Kontrasi semakin kerap & semakin sakit sangat2...rasa dah tak tahan macam nak meneran je masa tu. ...macam nak berak.....Masa tu dah tak ingat apa, aku meraung kesakitan..selawat banyak2...ayat kursi memang tak putus dari mulut ni...nurse suruh guna oksigen untuk kurangkan rasa sakit tapi bagi aku tak ada ape2 kesan...tetap sakit jugak.

Tak lama tu tiba2 husband aku datang masuk bilik bersalin...Dia ingatkan aku dah bersalin tapi rupe2nya aku tengah dalam kesakitan...nurse suruh abg pujuk aku biar tak menangis & meraung...aku pun apalagi menangis la mengadu dengan abg..."abg tak tahan sakit sangat"...abg pun tak boleh nak buat ape cume usap2 muka,.suruh selawat banyak..die pun kate da maapkan semua..

Lepas tu nurse pun suruh abg keluar...maka bermula lah proses kelahiran...masa tu dah pagi jgak...aku pun macam dah ngatuk2 bercampur sakit....nurse suruh aku teran, aku pun teran la tapi aku macam dah tak larat...nafas aku macam tak sampai...baby dah nak kuar dah tapi bila aku sedut nafas balik baby termasuk balik....ada la dalam 2 ke 3 kali aku meneran tapi tak berjaya.....masa tu aku tak perasan bila masanya nurse gunting laluan baby nak kuar tu...aku sampai dah tak rasa sakit di gunting sebab sakit nak bersalin lg la sakit...Lepas tu ada sorang nurse datang terus angkat kepala aku, aku pun terus teran sekuat hati...alhamdulillah akhirnya aku berjaya melahirkan anak aku pada pukul 6.17 pagi 19 may 2011...pastu nurse tunjukan jantina baby kat aku...aku pun cakap la perempuan....masa tu dah lembik sangat badan...

Sementara nak gunting tali pusat, baby diletak kan atas perut aku..lepas siap potong tali pusat...uri pun dah di keluarkan nurse terus bawak anak aku untuk di bersihkan....aku masa tu macam tertido pulak..sedar2 aku rasa sakit rupe2nya nurse tengah jahit bahagian yg di gunting tadi...sakitla jgak tp lg sakit nak bersalin...lepas siap jahit aku di biarkan rehat & tido semula dalam bilik bersalin tu.

Dalam pukul 7 lebih abg pun masuk aku pun tersedar dari tido...abg ucap selamat hari ibu pada aku sbb kebetulan masa tu kan hari ibu....aku tengok muka abg sangat gembira...abg pun terus jumpe nurse untuk azan kan baby...masa abg tengah tengok baby aku pun di salinkan baju pastu siap2 nak masud wad balik...on the way nak masuk wad tu aku baru lah di bagi minum air milo...nurse yg buatkan...kering sangat tekak masa tu..baby pun ada dengan aku jugak nak masud wad...
Sampai kat wad masa tu anak aku tengah tido lg, tak lama tu die menangis...aku pun cuba susukan badan tapi malangnya air susu badan tak kuar lagi..jadi setiap kali anak aku nak menangis aku letak kan setitik air masak kat mulut die biar tekak die tak kering...sampai la mak & abah datang tengahari, baru la mak bagi susu formula kat anak aku...berselera anak aku minum...lapa agaknya...cian anak aku...bila doktor datang cek die kata boleh balik petang tu jugak kalau aku tak de pening2 ke sakit perut ke...bila baby dah kencing & berak...bila aku cek anak aku dah kencing & berak, so doktor kate aku boleh kuar petang ni jugak...sebelum balik tu doktor cek dulu jahitan aku...die seluk lagi...sakit rasenya...tapi tahan jela...doktor pun kate jahitan aku ok boleh potong nama & balik...So petang tu aku pun terus balik ke batu pahat...ermmmm macam tu la pengalaman aku bersalin...

Kepada semua kaum wanita...jangan takut nak mengandung & bersalin sebab bersalin tu adalah satu nikmat yang Allah bagi pada wanita...terampun lah segala dosa2 kecil...

No comments:

Post a Comment

Post a Comment